Po Novem mestu 4

Avtor Barbi , torek, 20. avgust 2013 15:11

Že četrtič sva se odpravili na potep po domačem kraju. Tokrat tako ... khm ... delno (ne)uspešno. Ker je včeraj Anja sredi noči sama sebi kradla spanec s fotkami in tipkanjem, ji bom danes prizanesla, pa se med kuhanjem kosila jaz lotila te zadevščine.

Torej, Novo mesto ... ja, ni najlažje ... dobro, niti slučajno ni primerljivo s Krškim (po težavnosti), ampak ni pa samo drive-in na kakšni ograji. Ti kar da dela.

Najprej sva se lotili sestavljenega zaklada - 5 gradov. Ne, nisva ga odkrili. Ne povsem. Sestavljen je namreč iz vmesnih korakov in midve sva bolj hecno korakali. Najprej sva šli na izhodišče, ki je pri gradu Grm. K sreči je na enem od novomeških blogov zapisan podatek o globini vodnjaka, da ni bilo potrebno metati kamenčka, meriti časa in preračunati s formulo, ki jo predlaga Newton. Čisto potiho prišepnem: vodnjak je globok 29,5 m. :) Orientacija na pamet, smer JZ, 30 korakov in akcija. :) Potem sva začeli dvomiti v lastne sposobnosti in vključili računalnik in virtualni kompas. Malce napačna je bila smer na pamet. OK. Ni nama dali miru in šli sva kar po navadni kompas (prednost domačega terena) in se ponovno orientirali. So predhodniki zapisali, da je 240° od smeri severa.
Prebrskali sva grmovje in vse premikajoče okoliške kamne, a nisva našli drugega kot slepca pod kamnom (še dobro, da je danes hladnejši dan, da ni kje drugje lezel naokoli). :)


Ker sva izredno dobri poznavalki Novega mesta in vsaj 3 njegovih gradov, nama je bilo po opisu takoj jasno, kje je druga točka, zato sva prvo pustili skrito in šli po letnico na 2. točko k Neuhofu. No, to res ni bilo težko.

Tako sva lahko izračunali koordinate za 3. točko. Logično, seveda. Grad Kamen, kako pa drugače. In Garmin je kazal grm sredi travnika. Grm je grdo zaraščen in neprijeten za brskanje, da je bilo vse skupaj "popolno", naju je zalila pa še ploha. Že drugi zaraščeni grm ta dan! A je že skoraj obupala, jaz pa se nisem dala. Če kaže grm, potem mora biti v grmu. In res leži tam uboga, nič kaj skrita škatla, če dvigneš pravo vejo. :)

Dobili sva navodila za izračune in navodilo za naslednjo destinacijo ... Graben. Tam se do sedaj nisem kaj dosti sukala, zato sploh nisem vedela, da je tam grad. In to ne kar neke razvaline, ampak bi bil lahko ekstra prikupen gradič, če bi ga dobil v roke pravi lastnik. Jaz pravim, da je to graščina s potencialom. Če bi se uredilo okolico in notranjost, bi bil lahko tako zelo lep ... res ima potencial. Ampak žal, razpada in je zakopan v smeti.

In kot zanalašč tudi Garmin začne nekaj pametovat po svoje, da sem počasi izgubljala potrpljenje. Mislim, da bo počasi čas, da se moderniziram in si nabavim opremo, ki ne pleše sem in tja, pa jo je treba znova zaganjat, ko zamenjaš iz avta na pešca ... hmm ... no, klic v sili za pametni telefon se ni obnesel, zato sva A in B obupali in začasno prekinili iskanje 5 gradov. Razočarani? Zase lahko rečem, da nekoliko pa res. Predvsem zaradi plešoče navigacije.

Ker v NM nimava več veliko izbire za iskanje zakladkov, sva šli še k enemu od dveh, ki nama manjkata in sicer k Roku. Tudi tam je navigacija nekaj skakala, trni so me praskali, lukenj je bilo veliko, nisva vedeli, kam točno naj se obrneva in bila sem že precej naveličana in slabe volje zaradi skakajočih koordinat. Očitno danes ni bil najin dan, zato sva sklenili tudi Roka pustiti za kakšen sončen dan, ko bova polni energije in elana za brskanje med robidami in kamni.

Verjetno je pomanjkanje sonca krivo za ta neuspeh. Nas je sonček zadnja 2 meseca tako razvajal, da nismo navajeni na siv dan. Bo že jutri bolje. Vsaj kar se vremena tiče. Menda. :)

2 Response to "Po Novem mestu 4"

anja Says:

Oho, da si danes tudi ti vremenska? ;) Hehe, hecam se. Nisem navajena, da tebe kaj tako onerazpoloži. :) Ja, tud jst mam namen kupt neki podobnega garminu za iskanje zakladkov. Nekaj manjšega, pa da dela. Sicer pa je do sedaj kar dobro služil. :)
Vsak dan pa tud ne more bit tako dober, kot je bil včerajšnji.
Novim zmagam naproti. :)

anja Says:

Ne vem, al bo sledilo nadaljevanje te objave al ne ... Da se ne prenenagljim ... hm ... nimam pojma kako se zapiše to besedo. V glavi zveni bolj pravilno, kot pa tkole zapisano. ;)

Objavite komentar